Thursday 15 November 2012

Evcil Hayvanları Yurtdışına Çıkarmak

Posted by Gül at 11/15/2012
Evcil hayvan sahipleri iyi bilirler, kedimizi, köpeğimizi bırakacak güvenilir bir yer bulamazsak uzun soluklu yurtdışı yolculuklarından kaçınırız, nasıl olsa götüremem, yolda alırlar, ya da kaybolur diye korkulara kapılırız, halbuki bazı prosedürleri zamanında yerine getirirsek en azından çoğu avrupa ülkesine ve amerikaya evcillerimizi sorunsuz götürebiliyoruz. Özellikle yurt dışına yerleşmeyi planlayan arkadaşların ihmal etmeden 6 ay önce gidecekleri ülkenin evcil girişi için neler istediğini araştırmalarını öneririm.

Ülkelerin evcil girişi için istediği prosedürler:

AB ülkeleri (01.01.2012 itibariyle İngiltere de dahil) ve ABD:
Öncelikle evcil hayvanınıza chip taktırmak zorundasınız çünkü bütün işlemler takılan chipin numarası üzerinden yapılacak.  Kuduz aşısından en erken 1 ay sonra yapılacak kuduz titrasyon testinin sonucu 0,5 IU/ml ve üstü bir değer çıkarsa, kuduz aşısı tutmuş kabul edilir ve test tarihinden 3 ay sonra evcil hayvanınızı bu ülkelere sokabilirsiniz. 
Kedilerimi Almanya'ya götürme durumum olduğu için testlerini yaptrıdım, belgelerimiz hazır, titrasyon testi sadece Ankara'da bulunan T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığına bağlı Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsünün Laboratuvarında yapılabiliyor, numuneleri yollamadan önce evcil başına 100 TL kadar bir para yatırıyorsunuz ve testler sadece salı günleri yapılıyor. Bundan dolayı kan alımının pazartesi yapılması daha avantajlı oluyor, sonuçlar benim elime 1 haftada geçti. Bu işlemlerden sonra yurt dışına çıkışınızdan en erken 1 hafta önce bağlı bulunduğunuz belediye veterinerinden hayvanınızın sağlıklı olduğuna dair bir rapor alıyorsunuz. 

Tabi önceden ucacağınız uçak şirketiyle de görüşüp evcilinizle uçacağınızı bildirmeniz gerekiyor. Almanya'ya uçuşları arastırdım; Sunexpress, Condor ve Airberlin şirketlerinin hayvan dostu, sorun yaratmayan şirketler olduğunu duydum, bunu da aklınızda bulundurun ;)

1 comments:

Unknown on 28 December 2017 at 00:08 said...

her yerde kuduz aşısının periyodik olması gerektiğini söylüyolar ben hiç aşı yaptırmadım hiç birine gitmeden önce bütün aşılarını tabiki yaptırcam ama periyodik olması şartı arandı mı sizde siz daha önce de kuduz aşısı yaptırmış mıydınız_?

Post a Comment

 

Gül in Kittiesland Copyright © 2012 Design by Antonia Sundrani Vinte e poucos