Thursday, 26 September 2013

KEDİ NEZLESİ

Posted by Gül at 9/26/2013 3 comments
Son bir aydır Ponyo'nun göz enfeksyonuyla uğraşıyorum, 2 senedir bu dönemlerde herpesi tekrarlıyor ve gözü kısılmaya başlıyor. Önce sol gözünde oldu, 1 hafta göz pomadı kullandık geçti, sonra diğerinde oldu o da 4-5 gün sonra düzeldi, tabi yine pomadı düzenli olarak kullandık. Ayrıca vitamin takviyesi de yaptım bu dönemde. Geçtiğimiz aylarda yabancı kaynaklardan çevirdiğim 'Kedi Nezlesi' yazımı paylaşayım dedim malum Ponyo'nun göz problemleri de bebekliğinde geçirdiği kedi nezlesinden yadigar. Uzun zamandır da paylaşım yapmıyordum umarım faydalanabileceğiniz bilgileri derlemişimdir. 

Bu yazıda kimi zaman basit bir tedaviyle geçen kimi zaman ise kedilerimize uzun uzun çektiren hatta sokak yavruları için hayati risk sayılan kedi nezlesinden bahsedeceğim. Kedi nezlesine yani kedilerde solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan başlıca iki virüs vardır. Virüslerin isimleri ve yarattıkları semptomları kısaca özetlemek gerekirse:

Kedi Herpes Virüsü (Feline Herpes Virus/FeHV-1)
Kedi nezlesi vakalarında en çok rastlana viral enfeksiyondur. Kedilerin Baş bölgesindeki mukozaları hedef alır. Sadece kediler arası bulaşan herpes virüsünün başka türden bir hayvana ya da insana bulaşması mümkün değildir. Virüs kedi dışında 24 saat kadar yaşayabilir, kediden kediye doğrudan ya da burun akıntısı gibi sıvıların başka bir kaynaktan değmesiyle bulaşabilir. Bulaştıktan 2-3 gün sonra kedide semptomlar ortaya çıkar, bunlar genelde gözde ve burunda yoğun akıntı ve enfeksiyon şeklide seyreder. Gözlerde oluşan iltihap tedavi edilmezse körlüğe yol açabilir. Ayrıca enfekte olmuş kedinin dilinde ve burnunda yaralar oluşturabilir. Oluşan enfeksiyon yüzünden yüksek ateş, halsizlik ve iştahsızlık gözlemlenir. Yavru kedilerde zatürreye de neden olduğundan ölümcül sonuçlar doğurabilir. Hamile kedilerde düşüklere yol açabilir. Enfeksiyonu atlatan kedilerin %80’i hayatları boyunca taşıyıcı olarak kalırlar.

Kedi Calici Virüsü (Feline Calicivirus FCV)

Calici virüsü de Herpes gibi doğrudan temas ya da vücut atıkları kanalıyla sadece kediler arası bulaşır. Enfeksiyon 2 aşamalı seyreder. Virüs bulaştıktan sonra üst solumun yollarındaki mukozalara ve dokulara yerleşir. Hastalığın 4. ile 7. günü arasında kedinin kanına karışarak tüm vücuduna yayılır. Virüs, bu aşamada dil dokusu ve akciğerleri hedef aldığından ciddi hasarlar verebilir. İltihaplı göz-burun akıntısı, yüksek ateş ve aşırı halsizlik bu aşamada belirginleşir. Akciğerlere yayılması, ikincil bakteriyel enfeksiyonlar oluşturup zatürreye yol açabilir. Bu durumda ölüm riski %30 oranında artar. Fakat hastalığın en tipik seyri 2. Aşamada damakta ve dilde oluşturduğu ülserler yani yaralardır. Enfekte hamile kedilerde düşük yapma riski yüksektir. Calici virüsü ile enfekte olmuş kediler hastalığı atlatsalar da ömürleri boyunca virüsün taşıyıcıları olurlar.


Tanı:
Benzer semptomlara neden olan bakteriyel enfeksiyonlarda olduğundan, kedi nezlesine neden olan etkeni belirlemek gerekebilir. Kan tahlilleri, akıntı örneği tahlili ya da ekim yöntemi ile kesin tanı konulabilir.

Tedavi:
Viral enfeksiyonlarda, öncelikle ikincil bakteriyel enfeksiyonlardan koruma amaçlı antibiyotik uygulanır. Kedinin virüsün kendisini yenebilmesi için de bağışıklık güçlendirici (Interferon) iğneler yapılır. Viral hastalıklar sadece bağışıklık sisteminin güçlenip, baskılamasıyla atlatılabildiğinden bağışıklık güçlendiriciler ve vitamin takviyeleri tedavi aşamasında mutlaka uygulanmalıdır.

Henüz enfekte olmamış kedinizi bu viral üst solunum yolu enfeksiyonlarından korumanın en etkili yolu düzenli olarak karma aşılarını yaptırmanızdan geçer. 
 

Gül in Kittiesland Copyright © 2012 Design by Antonia Sundrani Vinte e poucos